vasárnap, március 24, 2019

"Kerüld a pereskedést. Törekedj kompromisszumra, amikor csak lehetséges... ha papíron nyersz is, ténylegesen veszíteni fogsz: tiszteletdíjat, költségeklet és időt."
Abraham Lincoln

Definíció

A mediáció olyan alternatív jogvitarendezési eljárás, ahol a vitában érintett felek kezdeményezésére, egy pártatlan személy, a mediátor nyújt segítséget ahhoz, hogy a jogvitájuk megoldásaképpen a felek olyan megállapodást kössenek, amely a számukra kielégítő.

A mediációban nincs vesztes, hanem mindkét fél nyer: a megállapodás azt a közös nevezőt fogja tartalmazni, ami az egyik félnek még, a másiknak pedig már elfogadható. Ezzel mindketten nyernek és - ellentétben a peres eljárással, ahol az esetek döntő többségében a felek közötti kapcsolat teljesen és végérvényesen megszakad -, nyitva marad a felek közötti jövőbeli együttműködés lehetősége is. Ez utóbbinak különösen az üzleti viták és a családi konfliktusok esetén van jelentősége.

A közvetítői eljárás eredménye a felek közti megállapodás, ami jogi értelemben véve egy magánokirat. Ez közvetlenül ugyan nem végrehajtható, azonban - mivel az a felek aktív közreműködése által, kölcsönös megértésen alapuló konszenzus útján alakul ki - komoly valószínűsége van annak, hogy az abban foglaltakat a felek önként végrehajtják.

Eredete

közvetítés - vagy a nemzetközivé vált latin kifejezéssel: mediáció - távolkeleti eredetű». Az ősi indiai, kínai és japán társadalmakban nem léteztek a mai értelemben vett bíróságok, az emberek között felmerült jogvitákat ezért általában semleges, a vitában nem érdekelt és köztiszteletnek örvendő közvetítők segítségével igyekeztek úgy feloldani, hogy egyik vitatkozó fél se "veszítse el az arcát", s lehetőleg mindkettőjük számára lehetséges maradjon a helyi társadalomban való további szokásos részvéltel. Ezt a módszert évezredek alatt Ázsiában tökélyre fejlesztették és gyakorolják ma is.

A modern korban az Egyesült Államokban alkalmazták elsőként a módszert a II. világháborút követően, kezdetben a sok százezer embert foglalkoztató ipari ágazatokban kialakult kollektív munkaügyi viták megoldására. Az eredmények láttán elterjedt a mediáció a szerződéses ("polgári jogi") és családjogi kapcsolatok egészében, sőt ma már bizonyos, kisebb súlyú büntető-ügyekben is megszokott a mediáció alkalmazása. Mára az USÁ-ban a mediáció társadalmilag teljesen elfogadott, ún. alternatív jogvita-rendezési eljárássá vált, amelynek alkalmazása a -polgári jogi- viták jelentős részénél már kötelező:a kisebb jelentőségű ügyekben nem is fordulhatnak a felek a bíróságokhoz, míg a nagyobb perértékű» ügyekben, ahol ez az eljárás nem kötelező, a bíróságok a per előkészítése során igen erőteljesen szorgalmazzák a tárgyalás előtti mediációt.

Az USÁ-ból a mediáció először az angolszász országokban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában és az Egyesült Királyságban (1985-től) honosodott meg, majd fokozatosan elterjedt az Európai Unió tagországaiban is. Így ismert és széleskörűen alkalmazott a módszer pl. Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban (1995-től).

Csatlakozna hozzánk?

A Mediációs Szakkollégium nyílt szervezet, amely a soraiba várja mindazokat a kollégákat, akik a Budapesti Ügyvédi Kamara tagjai és az IRM által nyilvántartásba vett mediátorok.

További felvilágosításért keressék
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. elnököt
vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. titkárt.

Bankszámlaszám

BÜK-Mediációs Kollégium 10918001-00000007-20950003

Belépés

Tagoknak

Amennyiben még nem tag, a belépés előtt kérjük, regisztráljon!